Mediátor képzés, mediációs képzés

Sokszínű mediáció – A mediáció típusai, területei

|
2017. december 4. - 11:14

Konfliktus és vita az élet sok területén kialakulhat, ebből kifolyólag a mediációnak is több típusa létezik. Egy kívülálló harmadik, semleges fél bevonása megannyi esetben segíthet áthidalni a kommunikációs szakadékokat, legyen szó párkapcsolati, gazdasági, munkaügyi vagy büntetőügyi problémáról. Ezúttal azoknak készítettem egy kis összefoglalót, akik most ismerkednek meg a mediációval.

A mediáció során egy harmadik, pártatlan fél segít megoldani a konfliktusból fakadó kommunikációs problémákat. Erre sok esetben szükség lehet, hiszen a különböző problémák esetében gyakran előfordul, hogy a felek nem tudnak megegyezésre jutni.

A párkapcsolati mediáció

Még egy jól működő kapcsolatban is felmerülhetnek konfliktusok. Azonban előfordulhat, hogy egy idő után a felek már nem tudják olyan könnyen túltenni magukat a múlt fájdalmas eseményein. Ilyenkor már egy apró probléma is hatalmas és általában parttalan veszekedést eredményezhet.

A párkapcsolati mediáció célja, hogy a pár mindennapjait ne a konfliktusok határozzák meg. A mediátor segítséget nyújt, hogy a felek képesek legyenek egy jól körülhatárolható problémakört átbeszélni.

A válási mediáció

Amennyiben a házastársak úgy látják, hogy a kapcsolatuk már menthetetlen, akkor a mediáció segíthetnek nekik a békés, együttműködő szakításban. A válás mindig nehéz élethelyzetet eredményez, amiben jól jöhet egy közvetítő, harmadik fél.

A válási mediáció célja a békés elválás segítése, az együttműködés kialakítása. Ennek következtében a párok gyorsabban megállapodhatnak, a gyermekek kevésbé sérülnek, a válás utáni feldolgozási időszak rövidebb és egyszerűbb az új élet megalapozása. A válási mediáció nemcsak a házassági bontóper megindítása előtt, hanem a per alatt is alkalmazható.

A munkaügyi mediáció

A mediáció segíthet a munkaügyi problémák kezelésében is, hogy a felek a nagyobb harcok (pl. munkaügyi per) nélkül állapodhassanak meg. A találkozók során az érintettek befolyásolhatják a sorsukat és tevékenyen részt vehetnek a jövőjük alakításában. Ennek során lehetővé válik a közös megegyezés, amely egy sokkal emberibb formában kínál megoldást a konfliktusra.

A gazdasági mediáció

Előfordul, hogy a konfliktus gazdasági szervezetek vagy cégek között alakul ki. A kommunikációs nehézségek miatt ezek megoldása gyakran költséges perekhez vezet. Ehhez képest sokkal gyorsabb és egyszerűbb megoldást kínál a mediáció, hiszen a pártatlan harmadik fél segít megtalálni a leghatékonyabb és legkedvezőbb lehetőséget. A mediátor meghallgatja mind a két felet, és így a helyzetre külső szemlélőként tekintve egyszerűbben megtalálhatja a mindenki számára ideális megoldást.

A büntetőügyi mediáció

A büntetőjogi mediáció során a sértett és az elkövető személyes találkozók keretében beszélhet a történtekről, a következményekről és a jóvátétel lehetőségeiről. A pártatlan mediátor ebben az esetben is segíthet rátalálni a mindenki számára elfogadható és megnyugtató lezárásra. Ennek igénybevételére a közlekedési, a személy elleni és a vagyon elleni bűncselekmények esetében van lehetőség.

A fentieken felül a mediáció további, intézményes és nem intézményes alkalmazási területeivel is találkozhatunk. (Lényegében a mediáció korlátlan területen alkalmazható, hiszen az emberi együttélés során az élet minden területén folyamatosan alakulnak ki konfliktusok.)