Mediátor képzés, mediációs képzés

Mediátor képzések – Tanfolyamok és egyetemi szakirányú továbbképzések

|
2017. december 4. - 11:23

Ha valaki mediátor szeretne lenni, akkor több oktatási lehetőség közül is választhat. Egyes egyetemeken és főiskolákon beiratkozhat szakirányú továbbképzésre, de ma már több tanfolyam is várja a jelentkezőket. Mik ezek jellemzői és mi különbözteti meg őket?

A rövidebb és intenzívebb

A mediátor képzések egyik fajtája az akkreditált mediátor tanfolyam, amelyeknek ma már több vidéki és budapesti “változata” is létezik.

Ezekre általánosságban jellemző, hogy intenzív tanulási lehetőséget biztosítanak, és elsősorban gyakorlati szempontokat mutatnak be. Minden esetben a már több éves tapasztalattal rendelkező mediátor tartja, aki általában a saját maga által összeállított tananyagon és esettanulmányokon keresztül mutatja be a munkát.

A tanfolyam néhány esetben vizsgával záródik, de jellemzőbb, hogy a kötelező alkalmakon való részvétel automatikusan biztosítja az oklevél megszerzését.

Ezeknek a díja igen eltérő lehet, hiszen a tanfolyam hosszától, az alkalmak és a képzésben résztvevők számától is függ. Általában 80.000-130.000 Ft közötti tanfolyami díjakkal találkozunk.

A hosszabb és sokoldalúbb

A másik lehetőség az egyetemeken vagy főiskolákon meghirdetett szakirányú továbbképzés. Ezek közül a három leghíresebb a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Budapesti Metropolitan Főiskola (BKF) és a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) képzései, de már az ELTÉN is elvégehető ilyen témában képzés.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem mediátor képzés

(A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is lehet mediációt tanulni!)

Ezek kettő (BKF és WJLF) vagy négy (PPKE) féléves lehetőségek, amelyek során a hallgatók a kommunikáció, a pszichológia, a jog egyes területeivel, valamint a mediáció történetével, típusaival, módszertanával is megismerkedhetnek. A képzés során elméleti és gyakorlati órákra egyaránt sor kerül. Minden esetben szakdolgozattal és záróvizsgával zárul, amelynek során a hallgatóknak a több féléves tananyagról kell számot adnia.

A képzések költsége ebben az esetben is eltérőek. Egy félév díja a PPKE-n 160.000 Ft, a BKF-en 240.000 Ft, a WJLF-en 120.000 Ft.