Mediátor képzés, mediációs képzés

Az egyetemi szakirányú továbbképzések helyzete

|
2017. december 4. - 12:04

Aki mediációval szeretne foglalkozni, az választhat az egyes “akkreditált” tanfolyamok, illetve az egyetemi vagy főiskolai szakirányú továbbképzések közül. Ez utóbbi során egy több tagú kollektíva enged betekintést a mediációba és annak különböző határtudományaiba.

Ma Magyarországon három, országosan elismert, mediációt oktató szakirányú továbbképzés van. Ezeknek közös ismertetője, hogy a felvétel követelménye a korábban megszerzett főiskolai vagy egyetemi oklevél, diploma.

Általános mediáció (közvetítés)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem képzése lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy elsajátítsák a megfelelő kompetenciákat. Az eredményesen elvégzett négy félév alkalmassá teszi őket, hogy szakképzett mediátorként közreműködjenek a különböző vitákban. A résztvevők a mediációt és annak összes határtudományát (kommunikáció, pszichológia, jog) megismerik, valamint a különböző gyakorlati órák és terepmunkák során betekintést nyernek a mediátorok munkájába.

A képzés négy féléves, az egyes alkalmakra kéthetente pénteken és szombaton kerül sor Budapesten. További információk és jelentkezés az egyetem honlapján.

Nemcsak korábbi hallgatóként, hanem jelenlegi oktatóként is rálátok a képzésre ezért a képzést jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek.

Mediátor – alternatív vitarendezés

A Budapesti Metropolitan Főiskola szakirányú továbbképzése során a résztvevők megismerkedhetnek a mediáció több társszakmájának tevékenységével és szemléletével is. Mindemellett a főbb tantárgyak között a kommunikációval, a pszichológiával és a joggal kapcsolatosakat egyaránt megtalálhatjuk.

A képzés két féléves, az egyes alkalmakra kéthetente pénteken és szombaton kerül sor Budapesten. További részletek és jelentkezés a főiskola honlapján.

Mediáció a segítő szakmában

A Wesley János Lelkészképző Főiskolán tartott szakképzés célja, hogy a szociális és segítő szakmában dolgozó szakembereket segítse. A négy félév alatt megszerzett készségeknek és tapasztalatoknak köszönhetőn a résztvevők képessé válnak a kialakult konfliktusok kezelésére, és a megfelelő megoldás megtalálására. Ehhez a hallgatók megismerkednek a pszichológia, a szociológia és a mediáció alapvetéseivel, a különböző határtudományokkal és a gyakorlatok által betekintést nyernek a mediátorok tevékenységébe is.

A képzés négy féléves, az egyes alkalmakra Budapesten kerül sor. További részletek és jelentkezés a főiskola honlapján.

Az ELTE-n is megjelent 2017-től  mediátor szakirányú továbbképzés.

Mindazoknak, akik ilyen jellegű pályafutásra vágynak, a PPKE, a BKF, az ELTE  és a WJLF lehetőségei közül választannak, de jó szívvel javaslom weboldalamon letölthető mediációs könyvem letöltését, illetve az ide vonatkozó szakirodalom gondos vizsgálatát.