Mediátor képzés, mediációs képzés

Mediációt tanulni felsőfokú diploma nélkül?

|
2017. június 28. - 08:29

Mediációs képzésekkel kapcsolatban kaptam egy levelet egy kedves levélírótól:

Tisztelt dr. Mészáros Ádám!

Segítségét szeretnék kérni Öntől, néhány kérdésem megválaszolásában. Idén végeztem illetve érettségiztem szociális és mentálhigiénés szakon és tovább szeretnék tanulni mediátorként.
Keresgéltem iskolákat, hogy hova tudnék jelentkezni, de nem találtam konkrétat. Ha jól tudom, lehet egyetemen is tanulni ezt a szakot, illetve tanfolyamot is lehet végezni, valahol viszont azt olvastam, hogy felsőfokú végzettség szükséges mediátor jelentkezéshez.
El tudná nekem magyarázni, hogy pontosan hogyan és hol (milyen iskolákban) működik ennek a képzése és hol tudnám megszerezni ezt a végzettséget?
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel és köszönettel:
K.K.

 

A válaszom a következő volt:

 

Kedves K.K.!

Az egyetemi szakon tanulható mediációs képzés ún. szakirányú továbbképzésnek minősül, és az ilyen képzések elvégzésének feltétele, hogy legyen egy felsőfokú alapdiplomája.

A rövidebb (60 órás) tanfolyamoknál bizonyos képzőintézmények a képzési programjukban szintén előírják, hogy csak felsőfokú diplomával rendelkezők vehetnek részt rajta. Ennek az az oka, hogy ha jogi jellegű ügyekben (közvetítői eljárásokban) szeretne mediálni, akkor a közvetítői névjegyzékbe kell regisztrálnia magát, amelynek feltétele, hogy legyen felsőfokú diplomája, és ahhoz kötötten 5 év gyakorlata is. És ezért sok képzőintézmény bemeneti követelményeként ezt a feltételt a saját képzésére is átvette

Amit javaslok, hogy írjon több mediációt oktató képzőintézménynek, hogy Ön felsőfokú végzettség nélkül szeretné elvégezni a képzésüket, és bizonyára kap olyan választ, ahol szívesen fogadják. Nem jogi jellegű mediációt végezhet ugyanis anélkül is, hogy a közvetítői névjegyzékben szerepelne.

További információt olvashat a https://mediatoriskola.hu oldalamon letölthető ingyenes kiskönyvemben.

Üdvözlettel:

Dr. Mészáros Ádám