Mediátor képzés, mediációs képzés

Mediátor diploma?

|
2017. december 1. - 12:40

Ma Magyarországon nem szerezhető mediátor diploma.

Mediátor diploma

Előfordulhat, hogy egy képzés leírásában azzal találkozik, hogy a képzés elvégzésével egy új szakmát tanul meg az ember. És ez igaz is.

De ma Magyarországon jelenleg nem szerezhető mediátori diploma.

Tanfolyamokon illetve főiskolák és egyetemek szakirányú továbbképzési szakjain lehet ugyanis elsajátítani a mediációt ma Magyarországon.

a) Léteznek olyan tanfolyamok, amelyek kb. 60-80 órásak. Előnyük az, hogy gyorsan lezajlanak ezek a képzések. Konkrétan csak abban a témában és attól tanulunk, akit mi magunk választunk, kiszámítható a képzés tematikája és oktatói gárdája. Előnye, hogy kisebb anyagi ráfordítást igényel. Ezek a képzések biztosítják a KIM-listába való bekerülés képesítési követelményeit.

b) Léteznek felsőfokú (főiskolai, egyetemi) mediációs szakirányú továbbképzések, amelyek több féléven keresztül tartanak. Előnyük, hogy mélyebb és alaposabb tudást adnak. Az ár/érték arányuk sokkal jobb, mivel a tandíjért cserébe sokkal több órát kapnak a résztvevők. Végül az ilyen képzések PR értéke a kliensek felé és szakmai körökben is sokkal erősebb. Ezek a képzések is biztosítják a KIM-listába való bekerülés képesítési követelményeit.

c) Léteznek olyan továbbképzések is, amelyek a meglevő tudás elméleti és gyakorlati elmélyítésében segítenek, az alapképzésen tanultak felfrissítésével és elmélyítésével segítik a mediátorokat.

d) Végül léteznek olyan képzések is, amelyek nem az alapkészségeket tanítják, hanem valamely terület specialitásait, vagy esetleg a mediációs praxis kialakításában segítenek. Ezek a képzések kiegészítő tudást adnak az alapképzéshez.