Mediátor képzés, mediációs képzés

Milyen ügyekben járhat el egy mediátor iroda?

|
2017. március 20. - 22:33

Egy mediátor iroda minden olyan ügyben eljárhat, amely jogszabály alapján nem tartozik kizárólag meghatározott alanyi körbe. Fontos feltétel, hogy az irodának legyen olyan tagja,aki a közvetítők névjegyzékében szerepel, illetve a cég létesítő okiratában is kell, hogy szerepeljen maga a közvetítői tevékenység.

Így például a mediátor irodák vállalják a leggyakoribb típusú: válási, családjogi, gazdasági, üzleti mediációt a vitában álló felek között. A mediátor irodák tevékenysége során természetes személyek, azaz felkészült, szakértelemmel bíró mediátorok járnak el.

Mediátor irodák az interneten

(Az ügyeket vállaló mediátor irodákat, az interneten megtalálható közvetítői névjegyzékben találhatjuk meg.)

Amennyiben úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megküzdeni a köztünk és párunk, üzlettársunk vagy gyermekünk között felmerült konfliktussal, kézenfekvő lehet egy mediáció – akár mediátor irodán keresztül. Erre szolgál az internet illetve a közvetítők névjegyzéke, ahol tehát nem csak természetes személy közvetítőre, hanem úgynevezett mediátor irodára is rákereshetünk.

A névjegyzékből  tehát kiválaszthatjuk, hogy ügyünkben az általunk felkért közvetítő természetes személy vagy jogi személy, mediátor iroda legyen. Ez utóbbi esetben is azonban természetes személyek fognak közvetíteni, akik nem mások, mint a jogi személyiséggel rendelkező közvetítő cég tagjai vagy alkalmazottjai.

Tekintettel arra, hogy ma még a mediáció nincs 100 %-osan elterjedve Magyarországon, így a mediátor irodák száma sem magas, azonban ez a jövőben változhat.