Mediátor képzés, mediációs képzés

Minden, amit a mediátor továbbképzésről tudni kell

|
2017. december 3. - 13:56

A közvetítői szakmai képzésről és továbbképzésről szóló 63/2009. (XII. 17.) IRM rendelet szabályozza egyrészt azt, hogy a közvetítői névjegyzékbe történő felvételhez milyen követelményeknek megfelelő, közvetítői tárgyú képzés elvégzése fogadható el, másrészt arról is rendelkezik, hogy a mediátorok továbbképzése tekintetében milyen szabályok irányadók.

Mediátorok továbbképzése

Fontos ugyanis, hogy mediátorként az tevékenykedhet, aki e jogszabályban előírt továbbképzési kötelezettségének eleget tesz.      

A továbbképzési kötelezettség továbbképzési kreditpontok megszerzésével teljesíthető.

A közvetítői névjegyzékben szereplő természetes személynek egy továbbképzési időszak folyamán 50 továbbképzési kreditpontot kell elérnie a következők közül legalább kétféle továbbképzési forma elvégzésével:

  • az IRM rendeletben előírtaknak megfelelő elméleti képzési modul,
  • az IRM rendeletben előírtaknak megfelel gyakorlati képzés valamely gyakorlatszerzési módozata (pl. esettanulmány, esetmegbeszélő csoport)
  • a képzést szervező intézmény oktatójával együtt közvetítői eljárás lefolytatása, vagy
  • közvetítői tárgyú szakmai konferencián való részvétel.

Egy továbbképzési forma elvégzéséért 10 továbbképzési kreditpont jár.

Közvetítői tárgyú szakmai konferenciaként olyan konferencia vehető figyelembe, amelyen legalább három előadás tárgya a polgári jogi közvetítés. A továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez legfeljebb három szakmai konferencia vehető figyelembe.

A közvetítő a továbbképzési kötelezettség teljesítését a képzést szervező intézmény által, illetve konferencia esetében a részvételről és a konferencia programjáról a konferencia szervezője által kiállított okirattal igazolja.

Az igazolásokat a továbbképzési időszak utolsó napjáig, az 50 kreditpont elérését követően összegyűjtve kell megküldeni a miniszter részére.