Mediátor képzés, mediációs képzés

Mit lehet tanulni egy mediátor tanfolyamon?

|
2017. december 4. - 08:05

Egy mediátor tanfolyam elvégzése mindenképpen nyereséggel jár. A mediátor tanfolyam résztvevői érdeklődésük alapján több csoportba sorolhatók.

Van, aki kíváncsiságból érkezik, mert már sokat hallott a mediációról a médiából, vagy az interneten olvasott róla, és szeretné megismerni ezt a hazánkban új keletű területet.

Mások szakmai szempontból érdeklődnek, és a tanfolyam révén új módszereket és kérdezési technikákat kívánnak elsajátítani, hogy azután azokat saját területükön hasznosítsák. Tipikusan ilyen eset, akik segítő szakmában dolgoznak, és szeretnék kiegészíteni meglévő végzettségüket ezzel a tanfolyammal.

Ismét mások szeretnének a mediátori pályára lépni, és bár elméletben rendelkeznek némi tudással a témáról, mert a létező összes szakirodalmat elolvasták már, de gyakorlatot még nem szereztek, és szeretnék élőben is kipróbálni a mediálást. Számukra a képzés gyakorlati része lesz érdekes, hiszen ott a szituációk során maguk is a mediátor bőrébe bújhatnak, és felkészülhetnek a jövőbeli lehetséges mediációs helyzetekre.

Végül, de nem utolsósorban szakmai, baráti kapcsolatok kiépítésére is alkalmas egy ilyen képzés. Gyakran a résztvevők hasonló területről érkeznek, így előfordulhat együttműködés, tapasztalatcsere.

A képzések tematikája

Mediátor tanfolyam tematikája

A jogszabályban előírt képzési követelmények között megtaláljuk a konfliktuselméleti, tárgyalástechnikai, mediációs és kérdezéstechnikai képzési modult. További elsajátítható a nehéz ügyfelek kezelésének, a pszichológia ide vonatkozó részének lényegi ismeretanyaga is.

A mediátor tanfolyam elvégzése tehát mindenképpen javasolható, azoknak is, akik egyelőre csak érdeklődnek e hivatás iránt, de azoknak is, aki meglévő szakképzettségüket szeretnék kiegészíteni a képzéssel.