Mediátor képzés, mediációs képzés

A mediátor fizetése, díjazása

|
2017. december 4. - 07:06

A mediáció egyik kétségtelen előnye, hogy a mediációs folyamat költségei lényegesen olcsóbbak, mint a bírósági eljárás költségei. A mediátor díjazásáról már érdemes tárgyalni az előkészítő beszélgetés során a felekkel, hiszen ez számukra egyáltalán nem elhanyagolható. Ha a díjazással a felek egyetértettek, a mediációs ülésen elegendő már csak röviden megemlíteni.

Mediátor díjazása közvetítői eljárásban.

A mediátori díjszabás egyik lehetséges formája, hogy az első közös mediációs ülés díja egyszeri alkalomra szól. Tehát az első ülés alkalmának ellenértéke egy meghatározott összeg. Ha esetleg további alkalmakra is sor kerül, akkor annak már óradíja van, mely az eltelt idő függvényében változhat.

A mediációs folyamat elején a mediátor feladatai között a költségviselési szabályok ismertetése és az ebben való megegyezés elérése fontos szerepet tölt be.

Költségviselés

Amikor a felek úgy döntenek, hogy mediátor segítségét veszik igénybe, célszerű, hogy a költségeket közösen viseljék.

Miért is? Azért, mert ha csak az egyik fél (pl. a férj) fizetné a mediáció költségét, ebből mi következne? Az, hogy ez a fél elvárja, hogy a mediátor az ő pártjára álljon, a pénzéért azt kapja, amit hallani szeretne, neki kedvező megállapodás szülessen. Márpedig a mediáció egyik alapelve a pártatlanság. Még csak az hiányozna, hogy a mediáció költségeiben való megállapodás is vitás kérdéssé váljon a felek között! Így hát a békesség kedvéért jobb a feleknek közösen (általában fele-fele arányban) viselni a mediációs eljárás költségeit. Ez így igazságos, és egyik fél sem fogja kellemetlenül érezni magát.

Fontos, hogy a fenti alapelvek csak a “fizetős”, IM közvetítői névjegyzékből szabadon választott közvetítők esetén igazak. Ma a bírósági közvetítés ingyenes.